Geo-Film Produkciós Iroda
Szemünkkel láthatja a világot

MENÜ
  Kiadványok
 - Szerelmes földrajz 1. DVD
 - Szerelmes földrajz 2. DVD
 - Szerelmes földrajz 3. DVD
 - Szerelmes földrajz 4. DVD
 - Szerelmes földrajz 5. DVD
 - Szerelmes földrajz 6. DVD
 - Szerelmes földrajz 7. DVD
 - Szerelmes földrajz 8. DVD
 - Szerelmes földrajz 10. DVD
 - Szerelmes földrajz 11. DVD

TV-MŰSOROK

 


Szerelmes földrajz 9. DVD

1. Pilisi katedrálisok (Szörényi Levente)
„Kisgyerek korunkban Szabolcs és én gyakorta megfordultunk a Pilisben, annak is kitüntetten Pomáz fölötti részén, a Holdvilágárok környékén. Apám és barátai, köztük Sashegyi Sándor helytörténész, mindig olyan ihletetten beszéltek e helyről, arról, mit is rejthet itt a hegy gyomra. Ez a múltbeli élmény azóta is elevenen és bennem, és a kilencvenes évek óta időről-időre ellátogatok a Pilisbe.”

2, Fényben született … - vadászgyuri Szerelmei (Vadász György építész)
Szentendre és Sénye: ezek Vadász György imádott helyszínei. A jelenkori magyar építészet kiemelkedő, iskolateremtő, vibrálóan színes és mindig megújulásra kész egyéniségének „szerelmes földrajzában” föltűnik felesége, vészabónoémi festő, építész fia, Bence, valamint barátai: Lehoczky János kovács-iparművész, F.Zámbó Isvtán képzőművész és Fábry Sándor is.

3. „Fegyverhordozók” – Egészséges nosztalgia (Hámori József akadémikus, agykutató)
"Ahhoz, hogy valóban jó és boldog légy, minél többet kell tudnod a világról. Anyámnak volt ez a filozófiája. Amikor hazatérek Fegyvernekre, óhatatlanul, egészséges nosztalgiával gondolok vissza arra, mit is kaptunk és milyen fantasztikus életünk volt itt gyermekkorunkban. Ez mindig eszembe jut, s ez magyarázza azt, hogy amint csak tehetem, ha csak rövid időre is, vissza-visszatérek ide. Egészséges nosztalgiának érzem, ha valaki még hetven év után is kiemeli szülőföldjét a többi régió közül és azt mondja: igen, nekem ez a kedves helyem.”

4. Istentől kapott tánc (Markó Iván táncművész-koreográfus)
"A Desseffy utcai ortodox izraelita hitközség kis imaháza és a szemközti bérház tágas udvara, egy öreg platánfa a Nagymező utcában, a Terézvárosi templom, az Operaház balett terme, az imádott-elátkozott győri színház varázslatos színpada, a folyók városának Káptalan-dombja és a Szigetköz: ezek Markó Iván „kiválasztott” helyszínei. A világhírű, Kossuth-díjas művész már 60 éves, de még ma is színpadra lép.
„Az erőm abban rejlik, hogy Istennek tartozom számadással. Gyerekkoromban mindig azt gondoltam, hogy Isten a homlokomon tartja a kezét. Ha nem viselkedem jól, akkor felemeli az egyik ujját, s aztán a következőt. Még most is tartok attól, hogy egyszer elveszi a kezét… Hiszen Istentől kapott tánc az enyém.”

8. DVD Kiadványok 10. DVDH-1065 Budapest, Bajcsy-köz 2.